Dzisiaj popołudniu gotowałam "Bigos rodzinny", u mnie porcja na dwa-trzy dni aktualnie dla 5 osób (bigos można również zamrozić).
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kapusty świeżej
- ok. 1 kg mięsa wieprzowego (ja miałam ok. 45 dag szynki, 70 dag łopatki i mały kawałek żeberek)
- 2 laski kiełbasy np. toruńskiej
- 20 dag wędzonego boczku
- 10 dag suszonych grzybów
- 10 dag suszonych śliwek
- mały przecier pomidorowy
- 3 cebule
- marchewka, pietruszka, seler
- liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, kminek mielony, sól, pieprz, cukier
- Mięso + marchewka, pietruszka, seler - ugotować do miękkości.Następnie wyjąć mięso i pokroić w kostkę
- Kapustę kiszoną wypłukać - ugotować.
- Kapustę świeżą poszatkować, dodać sól i odstawić na ok. 30 min. Następnie odcisnąć sól i osobno ugotować.
- Kiełbasę, boczek pokroić w kostkę, cebulę w pióra - podsmażyć na oleju.
- Grzybki opłukać, zalać wodą i ugotować
Kapusta kiszona, kapusta świeża, kostka mięsna, smażona kiełbaska z boczkiem i cebulką, grzybki wraz z wodą, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Zalewamy bulionem z mięsa i uzupełniamy wodą. Dodajemy przecier, wszystkie przyprawy do smaku i mieszamy, mieszamy, mieszamy. Gdy się pięknie połączy musimy pogotować bigosik na małym ogienku ok.40 min. I gotowe :)
Bigosik na drugi dzień jak "przegryzie się" jeszcze raz zagotować. Najlepszy jest odgrzewany.....mmmm
Smacznego :)
Uwielbiam bigos!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, udało mi się ze zdjęciem, mój maleńki sukces w ciemnym świecie komputera :)
OdpowiedzUsuńOdpowiedziałam Ci na maila. Jeśli potrzebujesz jeszcze jakiejś podpowiedzi to pisz:)
Usuń